2010. november 10., szerda

Bemutatkozás

2010. szeptember 27-ét követően a házipálinka főzése már nem a falusi porták kerítése mögötti tiltott és titkos tevékenysége, hanem azóta már a felnőtt férfiak legálisan űzhető egyik szabadidős elfoglaltsága. A pálinka, mint hungarikum, ezzel mindannyiunk közkincse lett.

De az új lehetőség a sok előny mellett egy sor kockázatot is rejt magában. Megfelelő technológia nélkül ugyanis a hozzá nem értés visszalökheti az átlagos pálinka minőségét a 80-as, 90-es évek zug pálinkák szintjére.

Önmagáért beszél, hogy az otthon és présházakban kuktafazékból összetákolt lepárlókkal főzők többsége elsősorban a mennyiséget várja el, a minőségi követelményeknek nem akar megfelelni - ennek érdekében még cukor hozzáadásától sem riad vissza - maradék, hullott - nem ritkán rothadt, penészes - sárral szennyezett gyümölcsöt használ. Apránként gyűjti a gyümölcsöt, és azt magas hőfokon erjeszti.

A pálinka fogyasztásának kultúrája is a fentiekhez hasonlóan alakult. Az évszázados hagyományok szerint a pálinka a férfiak itala. A pálinkát lehűtve kell fogyasztani. A kocsmai etikett szerint a pálinkát egy gyors csuklómozdulattal "be kell hajítani". Ilyen, és ezekhez hasonló megszokások övezik napjainkban is a pálinkát és helyét a gasztronómiában. És ezek még csak a legjellemzőbb hibák!

Pedig a pálinkatársadalom egyetért azzal, hogy a pálinka sok mindent adott a magyar népnek. Nemcsak egy termékről van szó, hanem egy sokrétegű hagyományról és kulturális ajándékról. A pálinka fogyasztása, pedig egy olyan hagyomány, amit igenis érdemes feléleszteni és ápolni.
Ezért méltán büszkélkedhetünk azzal, hogy a pálinka több mint hungarikum, a világ talán legkorszerűbb itala, gyógyító itóka, búfelejtő, magyaros nedű, az italok folyékony királynője. A házilag főzött pálinka sem lehet más!

Attól lehet tartani, ha nem megfelelő szaktudással és berendezésekkel, nem minőségi cefréből készülnek majd a házi főzetek, akkor azok ronthatják ennek a hungarikumnak a hosszú évek alatt kiépített hazai és nemzetközi presztízsét.

Mindenki szereti a magyar gulyást, de nem mindenki tud jó gulyáslevest főzni, így az otthon készített párlatoknak is csak akkor lesz becsülete, akkor élvezhetjük ízét, zamatát, ha egészséges és érett gyümölcsből, megfelelő technológiával és hozzáértéssel készítjük el.

Véleményünk szerint szükség van egy olyan szervezetre, ahol tájékozódni lehet mindenről, ami a házi pálinka főzéséhez, annak előkészítéséhez, valamint a kulturált fogyasztásához szükséges.

A célunk egyértelműen az, hogy a hosszú évek munkájával elért eredményt - azt, hogy a pálinka valóban hungarikum lett - ne veszélyeztessük az otthon főzött „gyorsanölőkkel”.

Át szeretnénk menteni a házi pálinka készítéséhez a magyar Főzőmesterek szakmai tudását is, melyet hosszú évek során szereztek meg, és sok-sok főzés tapasztalataiból sajátítottak el.

Az Egyesület feladata tehát a pálinkák történelmi hagyományainak felújítása, értékeinek megőrzése, folyamatos ápolása, a minőségi házi pálinkafogyasztás, mint életérzés népszerűsítése.

Azt is reméljük továbbá, hogy amint a házi párlatok egyre harmonikusabbá válnak, és fogyasztásukkor a különleges zamatok és kiteljesedő illatok mellett az érett gyümölcs ízét érezzük ki a házi pálinkából, akkor egyre több hölgy fogja választani más jellegtelen ital helyett.